Mijn baby draait de hele tijd met het hoofd naar één kant.

“Mijn baby van 3 maanden draait de hele tijd met het hoofd naar één kant. Wat kan ik doen?”

Er is een reden voor. Maar welke? Waarom draait je kind zich naar één zijde?

  • Ga op zoek naar lichtbronnen die interessant zijn. Staat er een lamp of schijnt de zon steeds door het raam naar binnen? Is er een mooie reflectie te zien van het licht op een klok of iets dergelijks? Zo ja, draai het bedje of wiegje om. Leg je kindje andersom in bed of maak de gordijnen dicht. Het is ook een optie om een ander (baby)lampje neer te zetten aan de andere kant.
  • Ga op zoek naar geluidsbronnen die interessant zijn. Staat de radio aan? De televisie? Spelen er andere kinderen in een bepaalde hoek of kletsen jullie als ouders steeds op dezelfde plek in de woonkamer en kijkt je kindje naar jullie? Maak dan wat veranderingen in de opstelling of leg je kindje andersom dan normaal.
  • Oefen extra vaak op de buik, zodat de spieren van de rug en de nek steeds sterker worden. Hierdoor wordt het makkelijker om beide kanten op te draaien.
  • Ga lekker naast je kindje liggen op bed of op de grond. Leg je kindje op de buik en maak geluid, zing een liedje of maak geluid met speelgoed. Probeer er zo voor te zorgen dat je kindje wilt draaien. Oefen dit aan beide kanten en de moeizame kant een paar keer extra.
  • Doe hetzelfde als hierboven, maar dan met je kindje in rugligging.
  • Heb je het idee dat het hoofdje platter wordt of er iets blokkeert? Maak een afspraak met een osteopaat of kinderfysiotherapeut om bepaalde oorzaken uit te sluiten.
  • Heeft je kindje een voedselallergie of overstrekt het zich door ongemak? Ook dan kan een deel van het hoofdje vaker belast worden. Neem contact op met je huisarts en onderzoek of er sprake is van een onderliggende oorzaak voor het overstrekken en het belasten van het hoofdje.