Actief kinderspeelgoed

Speelgoed waarmee kinderen echt iets oefenen, daar hou ik van! En of dat nu de grove of de fijne motoriek is, maakt niet zo veel uit. Onderstaande producten zijn uitdagend op verschillende gebieden. 

Per product zal ik uitleggen waarom ik er fan van ben en welke ervaringen ik ermee heb. De pagina laat vaak maar één kleur of één model zien, maar er bestaan meestal meerdere kleuren, meerdere vormen of meerdere modellen, in verschillende prijsklassen. (Deze pagina bevat affiliate links.)

Veel beweging

Nijntje speelt verstoppertje is actief. Je verstopt Nijntje ergens en je kindje gaat het zoeken. Het zorgt daardoor voor een hele hoop beweging! Maar ik ken ook ouders die af en toe de batterijen eruit halen als het teveel gespeeld wordt…😂

Fijne motoriek

Ik heb ooit een visspel cadeau gegeven en uiteindelijk heb ik de hele middag mee mogen vissen. En het is stiekem nog best wel lastig ook. Het is een hele mooie oefening voor de fijne motoriek en kinderen hebben niets een in de gaten dat ze dit aan het oefenen zijn!

Fijne motoriek & aansturing vanuit de polsen

Alles wat te maken heeft met Duplo, blokken en bouwen is top! Kinderen leren beide handen samen te gebruiken, moeten uiteinden precies bij elkaar uit laten komen en kunnen ook nog eens hun fantasie kwijt. Wij hebben deze duplo lego treinbaan en héél veel uitbreidingssets want je hebt altijd tekort… 

Balans vanaf ongeveer 2 jaar

Ik ben wel een beetje verliefd op loopfietsen. Het is een fantastische voorbereiding op het echte werk. En kinderen die goed op een loopfiets kunnen fietsen, kunnen erna zonder zijwieltjes de overstap gaan maken naar de gewone fiets. Daarnaast is het een geweldige oefening voor de romp – en beenspieren en zetten ze de eerste stappen in het verkeer. 

Pincetgreep & vormherkenning

Puzzels, het fantastisch oefenmateriaal. En met houten puzzels kunnen zelfs de kleinste kinderen al goed overweg. Zeker als  ze zo’n klein pinnetje aan de bovenkant vast moeten houden. De pincetgreep die later weer nodig is voor het schrijven wordt nu al getraind. 

Verplaatsen stimuleren

Toen ik nog trainingen gaf was deze kruiproller bijna nergens te krijgen. Zonde, want het is een heel leuk item! Het spoort jonge kinderen aan om er tegen te duwen, de inhoud gaat bewegen en ze willen er steeds weer naartoe bewegen. Een fantastische prikkel om te gaan verplaatsen.

Sorteren, fijne motoriek & grijpen

Hier zijn mijn beide kinderen groot mee geworden 😉. Simpele, maar kleurrijke ringen. Ze zijn lichtgewicht en door de opening in het midden is het makkelijk vast te grijpen. Daarnaast zal het regelmatig gebruikt worden om in te bijten of af te tasten met de mond. 

Lekker veel bewegen (in huis)!

Dit is nog steeds een favoriet spel bij ons thuis. Met deze spoorzoekers kaarten leg je een route uit in huis. Om de beurt wordt er een kaartje gepakt op die route en daar staat een opdracht op. Springen, vliegen als een vlinder, een liefje zingen en nog veel meer! Oudere kinderen die al kunnen lezen vinden het leuk om de kaartjes voor te lezen en jonge kinderen vinden het een spannend avontuur en doen graag alle opdrachten mee. En je hoeft niet altijd alle kaarten te gebruiken.