De huid als meetinstrument voor baby’s

Als een baby geboren wordt is die vrij hulpeloos. Waar een dier in de natuur al over vele vaardigheden beschikt, is dat bij een ‘mensenbaby’ helemaal anders.
Een baby chimpansee heeft al de beschikking over 65% hersencapaciteit en onze baby’s hebben de beschikking over zo’n 30%.

Een jonge chimpansee kan zich direct na de geboorte vastgrijpen aan zijn moeder. De grijpreflex bij baby’s is nog niet sterk genoeg om zichzelf mee op te trekken of iets vast te houden. Zelfs het mensenhoofdje is te zwaar om op te tillen…

Hersenontwikkeling in het eerste jaar
Dat betekent dus ook dat er in het eerste levensjaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt wordt. Kinderen kunnen dan ook flexibel zijn en nog heel veel leren.

Zo worden er in het eerste jaar psychologische, lichamelijke, sociale en morele functies ontwikkelt.

In deze periode spelen oefening en babymassage een belangrijke rol. Door samen te zijn leren ouders de lichaamstaal van hun kind goed kennen. Want dat is de enige taal die jonge kinderen “spreken”. Door goed naar de reacties te kijken, kan een ouder intuïtief aanvoelen wat zijn kindje nodig heeft.

Onze huid als meetinstrument
Wij gebruiken onze huid ook als instrument. We voelen de zon, we voelen de regen. We krijgen het koud of warm. We voelen aanrakingen, hard of zacht. En al die aanrakingen brengen gevoelens met zich mee.

We voelen ons fijn, geliefd, ziek, rillerig of juist geborgen. En dat voelen kinderen ook die gemasseerd worden. Nou ja, die positieve gevoelens dan!

De tastzin van baby’s wordt gestimuleerd en ze voelen zich geliefd, veilig en geborgen door de aanmaak van bepaalde hormonen.
Net zoals wij volwassenen ons ontspannen en fijn voelen na een massage, geldt dat voor baby’s en kinderen ook.

Wil je graag aan de slag met babymassage? Het is een vast onderdeel van het uitgebreide lidmaatschap van Motoriek & Meer. En naast de cursus babymassage profiteer je nog van veel meer mooie trainingen!