Vreemde ogen dwingen?

Ik weet niet of je het al herkent, of dat je kinderen er nog te klein voor zijn. Maar mijn ervaring is dat sommige  dingen moeizamer gaan als ik erbij ben. En dat geldt ook voor andere ouders.
 
✅ Toen ik gymles gaf aan peuters – en kleuters gymden veel kinderen niet zo goed mee. Totdat ik alle ouders op de gang liet wachten, toen ging het opeens een stuk beter!

✅ Als ik gevraagd werd om een kindje te helpen met zelfstandig leren fietsen, waren de ouders al ten einde raad. Maar binnen korte tijd kon ik de kinderen, zonder frustraties, toch leren fietsen.

✅ Mijn eigen kind helpen met het thuisonderwijs loopt altijd moeizaam, terwijl ik andere leerlingen jarenlang zonder gedoe op weg heb geholpen. 

En zo zijn er nog talloze voorbeelden. 
Het afscheid nemen gaat makkelijker als opa of oma de kinderen wegbrengt en naar de juf luisteren de kinderen beter dan naar mij. 

Wat is dat toch?

Misschien herken je het bij jezelf ook wel. Ben je onaardiger tegen je partner als je jezelf wat minder goed voelt? Ik wel in ieder geval. 

Ik ben geen psycholoog, maar ik denk zelf dat het komt omdat je thuis vervelend mag zijn. En thuis mag je als kind minder goed luisteren.
Thuis is een veilige plek, een plek vol liefde, waar je vrij bent om ook af en toe uit de bocht te vliegen. 

En ik denk ook echt dat dit moet kunnen. En ondanks dat ik mijn kinderen soms achter het behang wil plakken, is het goed dat ze thuis helemaal zichzelf kunnen zijn. 

Ook zijn we zelf (over het algemeen) een stuk minder geduldig met onze eigen kinderen. Je kind leren fietsen wordt opeens een vervelende aangelegenheid, in plaats van een mijlpaal om te vieren. Vreemde ogen zijn niet alleen dwingender, maar vooral geduldiger en ze nemen geen emotionele bagage mee. Ik geloof dat dit een groot verschil maakt. 
 

Over mijlpalen gesproken…
 

Op de foto zie je mijn zoontjes op weg naar school. De jongste is na de zomervakantie gestart in groep 1. Hij heeft nog nooit ‘zonder corona’ op school gezeten en heeft geen idee hoe het is als alle vieringen wel doorgaan en er ouders op school mogen zijn. 

Hopelijk gaat er in groep 2 een wereld vol extra leuke dingen voor hem open. En dat geldt natuurlijk ook voor jullie en jullie kinderen!

P.S.
Ik heb afgelopen week een nieuw artikel toegevoegd over mijlpalen en mijn vergeetachtigheid…. Ik onthoud geen mijlpalen. En toen zag ik een hele toffe mijlpalen poster voorbij komen. Vond het zo treffend dat ik het even wilde delen!