babymassage

Een veilige hechting, meer zelfvertrouwen en toename van goede hormonen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de positieve effecten van babymassage.

Babymassage wordt veel toegepast en niet zonder reden! En het mooie is, dat je de technieken ook op latere leeftijd nog kunt gebruiken. Denk aan het masseren van de beentjes bij groeipijn en het masseren van de buik bij buikpijn.

Een aantal jaren geleden gaf ik de cursus in mijn eigen praktijk en bij mensen thuis. En wat waren dat heerlijke sessies! Je zag de liefde bij wijze van spreken stromen. Want aanraking, gezellig kletsen, zonder afleiding en de focus alleen op elkaar zijn heel waardevol. 

Zowel voor ouder als kind!

Positieve effecten

 • De bloedsomloop wordt gestimuleerd. Dit zorgt voor een goede afvoer van afvalstoffen, ontspanning en een betere opname van voedingsstoffen. 
 • Ook wordt het zenuwstelsel gekalmeerd en het immuunsysteem versterkt.
 • De hormonen endorfine en serotine worden aangemaakt. Deze zorgen voor een fijn gevoel, minder pijn, een betere stemming en minder huilgedrag, zorgen voor meer zelfvertrouwen en een goede eetlust. 
 • Een ander hormoon, oxytocine wordt ook aangemaakt. Dit noemen ze ook wel het liefdeshormoon. Dit hormoon zorgt voor een veilige hechting omdat het de gevoelens van tederheid en geborgenheid versterkt.
 • Daarnaast neemt het hormoon cortisol af. Dit is het stresshormoon. Een afname gaat gepaard met ontspanning en betere prikkelverwerking in de hersenen. 

Ontwikkelingstesten

Er zijn onderzoeken gedaan naar de lange termijn effecten van babymassage. Op ontwikkelingstesten zien ze dat kinderen:

 • Beter oriënterend gedrag vertonen en minder huilen
 • Minder depressief en apathisch zijn
 • Alerter zijn
 • Meer plezier in contact met anderen ervaren
 • Geïnteresseerd zijn in de omgeving

Expertise

Gedrag en beweging (motorische ontwikkeling) zijn mijn expertises. Vanaf 2005 begeef ik mij in het werkveld van sport, gezondheid, kinderopvang en de ontwikkeling van jonge kinderen. 

0 +
Blije kinderen
0 +
Jaar ervaring
0 +
Tevreden ouders
0 +
Getrainde professionals

Babymassage kan al snel

Vanaf de geboorte kun je met zachte aanrakingen je kindje voorbereiden op de massage. Je duwt nog niet, maar het heeft meer weg van aaien/strelen. Dit kan ook bij baby’s die te vroeg geboren zijn. Na 1-2 maanden kun je overstappen op de ‘echte’ massagetechnieken. De meeste mensen starten tussen de 6 weken en de 8 maanden. 

Een belangrijk punt hierbij is dat kinderen die wat ouder zijn omrollen of zelfs weg willen kruipen. Dan is het lastig om de technieken te leren. Als je ze voor die periode leert, kun je een pauze inlassen als je kindje te beweeglijk wordt en het later weer oppakken.

 

Start meteen met de eerste technieken, laat het stresshormoon dalen en de unieke band tussen jullie sterk worden! 

Misschien wil je eerst even een kijkje nemen in de cursusomgeving of de eerste techniek vast leren. En nagaan of dit iets voor jou of je partner is. Dat kan!  

 • Stap 1: Klik op onderstaande knop en vul je e-mailadres in en dan krijg je in je mailbox de documenten met uitleg die je nodig hebt
 • Stap 2: Ook ontvang je de link naar mijn online leerplatform waar de les klaarstaat
 • Stap 3: Nadat je de juiste voorbereidingen hebt getroffen kun je starten