denkdrempels

Zo werken denkdrempels en zorgen ze ervoor dat je cliënten ongezonde keuzes (blijven) maken.

Denkdrempels noem ik ze, maar ze heten ook wel denkfouten, niet – helpende gedachten, saboterende gedachten of…. De één gooit het op the law of attraction, de ander pakt een benadering vanuit de psychologie of mindfulness. En  eerlijk gezegd: het maakt weinig uit!

De kern is: de gedachten en emoties zijn bepalend.

Welke inslag je ook prefereert, de gedachten staan aan de basis van het handelen en in sommige situaties bepalen de emoties eerst. En de kunst om je gedachten te beheersen vind je terug in the law of attraction, de psychologie en mindfulness. Het heeft een andere naam en natuurlijk is de aanpak niet 100% gelijk, maar de kern is hetzelfde. Heb je de controle over je gedachten en kun je die ombuigen? Dan kun je jouw gedrag ook beter beheersen. 

Herkennen, erkennen en ombuigen.

Je cliënten moeten hun denkdrempels eerst herkennen. Vervolgens start de fase van het erkennen. Ja, ik doe dat. Ja, ik denk nu zo. Ja, ik weet dat ik dat moet veranderen. En dan kan de derde fase pas starten, de fase van het ombuigen.

Reactie van mijn cliënt.

"Ik heb zelf al een aantal keer een poging gedaan om af te vallen, een keer met Sonja Bakker en 2 x bij een personal trainer. Het was in eerste instantie geslaagd omdat ik in korte tijd veel kilo’s kwijt raakte, maar deze had ik binnen no time ook weer erbij. Wat deze methode in mijn ogen uniek maakt is dat er echt aandacht wordt besteed aan de gedragsverandering."
Chanika
Onderwijs medewerker

Drie veelvoorkomende denkdrempels bij afvallen zijn:

1.      De schuld bij iets of iemand anders neerleggen.

2.      Er bij voorbaat al vanuit gaan dat het toch niet gaat lukken.

3.      Vervallen in de “Ja, maar….” Of ook wel de “smoesjes-modus” genoemd.

 1 en 3 lijken op elkaar, maar het grote verschil is dat ze bij 1 de omstandigheden of andere mensen de schuld geeft en bij 3 voornamelijk zelf uitvluchten verzinnen. Ik zal ze alle drie toelichten en ik heb er ook een video over opgenomen. Ik heb ze hier beneden uitgelegd zoals ik ze ook aan mijn klanten uitleg.

1.      De schuld bij iets of iemand anders neerleggen. Dit doe je wanneer je de omstandigheden, je partner, je werk, je collega’s, je ouders, je opvoeding, je botten, je genen, je stofwisseling, medicatie e.d. de schuld geeft van je huidige gewicht. Het probleem is dat je daarmee in een slachtofferrol blijft zitten en geen verantwoordelijkheid pakt. Hierdoor verandert er ook niets. Want je kunt pas dingen veranderen als je gelooft dat je ze kunt veranderen. Als je andere mensen of dingen de schuld blijft geven, dan geloof je niet dat je zelf ook invloed hebt (of niet in voldoende mate).

2.      Er bij voorbaat al vanuit gaan dat het toch niet gaat lukken. Deze denkwijze zorgt ervoor dat je het niet probeert, of met halve (of nog minder) inzet, omdat je er eigenlijk al vanuit gaat dat het voor jou niet weggelegd is. Halve actie leidt niet tot 100% resultaat, dus je bevestigd je eigen gedachten. En wederom zeg je dan: “Zie je nou wel, het is me weer niet gelukt”. Dit is een

onware gedachte, maar zorgt er wel voor dat het niet lukt. Je gaat uit van het ergste en hierdoor zul je nooit succes beleven.

3.      Wanneer je vervalt in de “Ja, maar….” en “Smoesjes-modus” grijp je allerlei excuses aan om te verdedigen waarom je iets niet kan, of waarom iets niet lukt. Het probleem hiervan is, is dat je zelf gaat geloven in die redenen, terwijl ze niet waar zijn. Je maakt een eigen waarheid die niet kloppend is, maar er wel voor zorgt dat je niet af kunt vallen. Vaak hoor je dan zaken als: ja, maar ik heb geen tijd/geld/ruimte. Of ik kan dat niet want mijn werk/gezin/partner/kinderen/familie/vrienden……….

Reactie van mijn cliënt.

Ik vind de training die ik bij Nicole gedaan heb erg goed, je krijgt de nodige theorie, je wordt echt aan het werk gezet met opdrachten die je nieuwe inzichten geven. Ik heb eerst getwijfeld, maar ik ben heel erg blij dat ik dit heb gedaan. Hier heb je altijd iets aan, niet alleen met afvallen maar je kunt de tools die je hier aangereikt krijgt ook gebruiken bij alle veranderingen die je aan wilt brengen in je leven, bijvoorbeeld thuis of op je werk.

Zonder erkenning, geen lange termijn succes.

Veel mensen hebben al van alles geprobeerd om af te vallen en als je niet tot de kern komt, dan gaat er op de lange termijn niets veranderen. Veel mensen doen hun best voor hun coach. Omdat ze weten dat ze gewogen worden of omdat ze jou niet teleur willen stellen. En zodra je ze loslaat, gaat het mis. En worden oude patronen weer zichtbaar omdat er eigenlijk niets veranderd is. Door het doorgronden van de gedachten en emoties, kom je wel waar je wilt zijn. Die stap zou in ieder coachprogramma moeten zitten. 

Expertise

Mijn expertise is beweging, gezondheid en gedrag. Jarenlang werkte ik met leerlingen met gedragsproblemen. Met speciale lessen leerden we ze, hoe ze hun eigen gedrag konden ombuigen. Niet door in een slachtofferrol te gaan zitten, maar juist door verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf. Door hun denkdrempels te leren en om te buigen. 

Vervolgens coachte ik particulieren die af willen vallen, docenten, ouders en professionals. Ondertussen werk ik alweer een hele tijd als ondernemer, coach en maker van trainingen. 

0 +
particulieren & professionals
0 +
Jaar ervaring
0 +
Coachuren

Start meteen met de eerste module.

Wil jij meteen starten met de module denkdrempels uit mijn training? En ervaren wat mijn werkwijze is, hoe mijn online leeromgeving eruit ziet? Dat kan nu (kosteloos)!

Vul je e-mailadres in en je ontvangt de link naar de eerste module in je mailbox. 

In de eerste module:

  • Leer je nog meer over de denkdrempels;
  • Vind je opdrachten die je zelf kunt maken, maar ook opdrachten die je meteen kunt gebruiken met cliënten;
  • En stuur ik je 2 bonus video’s over gedrag en hoe dit invloed heeft op afvallen.