Voorkom een voorkeurshouding

Afgeplatte schedel of een voorkeurshouding?
Dat wil je niet als ouder.

Ik geef je vast 3 tips en meer achtergrondinformatie zodat jij in ieder geval alles kunt proberen om dit te voorkomen.

Stop met het gebruiken van maxicosi’s, wipstoeltjes en stoeltjes voor baby’s als zitplek voor je kindje. Ik begrijp dat het waarschijnlijk niet verteld wordt op het consultatiebureau of door de kraamzorg, maar een verkeerde houding kan de nek, rug en het hoofdje schaden.

Als voormalig gymdocent, motorische remedial teacher en master of education, heb ik veel ervaring opgedaan in de praktijk. Daarom heb ik een online leeromgeving ontwikkeld waar betrouwbare informatie staat over de ontwikkeling van 0-4 jarigen.

En nu al kun je mijn brochure downloaden over het voorkomen van een voorkeurshouding. Hierin deel ik nog uitgebreider dan in dit blog tips en inspiratie. 

0 +
Blije kinderen
0 +
Jaar ervaring
0 +
Tevreden ouders
0 +
Getrainde professionals

Wat gaat er mis?

Als je zwanger bent ga je uitzoeken wat je allemaal nodig hebt. Een aantal dingen zijn logisch. Een wiegje, bedje, autostoeltje, matrasje, kleding enzovoorts. Maar als je door een winkel loopt of allerlei webshops bekijkt, zie je dat er nog veel meer aanbod is. 1001 wipstoeltjes, babyzitjes, babybouncers met elastieken eraan, een tablethouder voor je baby…… 

En is dat nodig? Nee dat is helemaal niet nodig! Daar kun je direct geld op besparen door het niet te kopen!

Kleine kinderen hebben niet veel nodig. Wat ze wel nodig hebben is:

  1. Ruimte om te kunnen en mogen bewegen.
  2. Makkelijk zittende kleding waarin ze zich kunnen bewegen.
  3. En een zoveel mogelijk platte houding. Op de rug en op de buik. Vanuit die houdingen gaan ze zichzelf sterker maken door dingen te proberen. 

Ruimte om te kunnen en mogen bewegen.

Kinderen leren alles bewegend. Er is geen andere manier namelijk. Je kunt een baby niet uitleggen hoe het moet gaan omrollen. Ze begrijpen je woorden niet.

Maar door te mogen bewegen en de ruimte te krijgen, lukt het wel. Kinderen leren hun voeten op te tillen door een keer tegen een stoeprand te lopen en om te vallen. 

Makkelijk zittende kleding. 

Er is zoveel ‘hippe’ kleding te krijgen. Skinny jeans voor baby’s of jonge kinderen. En wat zien ze er stoer en schattig uit. Maar als ik dan een kindje zie dat op een muurtje of op de bank probeert te klimmen en zijn knie niet omhoog krijgt, dan krijg ik er de kriebels van. Want zo ontneem je een kind hele waardevolle leerervaringen. 

Is een joggingbroek niet mooi?

Vind je een stretchbroek niet mooi? 

Ik zou zeggen: zet je er overheen 😀. En dat zeg ik met alle liefde van de wereld. Ik ben van mening dat goed kunnen bewegen belangrijker is dan de mode.

Een zoveel mogelijk platte houding.

De rug – en nekspieren zijn nog slap na de geboorte. En het duurt even voordat het op volle kracht is. Dat weten we allemaal want een babyhoofdje en het nekje wordt goed vastgehouden door iedereen. Dat hoef je niet eens te vertellen! Maar we vergeten dat er zwaartekracht bestaat. En als een kindje in een gebogen houding ligt (zoals een banaan) in een maxicosi/wipstoeltje/kuipje e.d. werkt de zwaartekracht in op het lijfje en geeft veel druk op de wervelkolom. Die nog niet ondersteund wordt door spieren zoals bij ons.

Dragen

En natuurlijk is het dragen op de juiste manier van een baby in een draagdoek ook perfect. Maar je draagt je baby niet de hele dag door en je kindje heeft ook oefentijd nodig om de spieren te kunnen versterken. Dus veel 💚 voor het dragen van kinderen, maar daarnaast is ook de oefentijd op de buik, de makkelijke kleding & het beperkt ‘geparkeerd’ worden erg belangrijk!

 

Wat zie ik in de praktijk veel gebeuren?

De maxicosi kun je op het onderstel van de kinderwagen klikken. Heel handig als je weggaat. Dan hoef je niet te slepen met de reiswieg. Maar de houding in een maxicosi is geen goede houding voor een langere tijd. Het is de veiligste manier om baby’s te vervoeren, maar daar moet het ook bij blijven. Het is slecht voor de nek en rug en het beperkt de baby in zijn bewegingsvrijheid. 

Net als andere zitjes, stoeltjes en poefjes waar baby’s ingesnoerd worden. Het hoofdje wordt éénzijdig belast en het kindje heeft geen ruimte. 


 

Met als gevolg?

Een afgeplatte schedel aan één kant of een voorkeurshouding wat je weer af moet gaan leren. Geef je kind de ruimte en zorg ervoor dat het zich goed en veel kan bewegen. Daarmee voorkom je een hele hoop problemen!

De focus ligt vaak op voeding en groei.

Maar de motorische ontwikkeling ligt aan de basis van alles. Kinderen ontdekken al bewegend de wereld en het is belangrijk om ze hier volop de ruimte voor te geven.

Jij wilt het liefste voorkomen dat je kindje een voorkeurshouding krijgt. In de brochure die je gratis kunt downloaden, lees je:

  •  Wat een voorkeurshouding precies is;
  • Hoe je dit kunt voorkomen;
  • Wat je eraan kunt doen;
  • Waarom de buikligging zo belangrijk is voor de verdere motorische ontwikkeling;
  • En leg ik uit waarom ik niet alle informatie in de dit blog kwijt kan! 

P.S.
En één van onze deskundigen, kinderfysiotherapeute Riekie geeft 3 tips waar je goed op moet letten om te ontdekken of je kind een voorkeurshouding heeft!

Start vandaag nog en geef je kindje de juiste houding. Of bereid je goed voor als aanstaande ouder en trap niet in een aantal valkuilen.

Vraag de brochure nu gratis aan. Want de babyleeftijd duurt maar zo kort!

“Als mama van drie las ik dit blog helaas pas na de geboorte van de derde. Maar ik kon er alsnog heel veel van leren. Ik heb de brochure gedownload en meteen erna toegang gevraagd tot de online leeromgeving. En ik vind het waardevol, nieuw en het is leuk om de video’s van Nicole te bekijken. Haar perspectief op bewegen is zo anders dan bij het consultatiebureau. Echt een aanrader.”
Mama van 3
Manager