3 veelgemaakte fouten bij baby's

0 +
Getrainde professionals
0 +
Enthousiaste ouders
0 +
Blije kinderen!

3 veelgemaakte fouten bij baby's

Bijna dagelijks zie ik dingen gebeuren die niet goed zijn voor de (motorische) ontwikkeling van kinderen. En dat start al op de babyleeftijd. 

En dat is zonde, want je kunt als ouder heel eenvoudig, met wat meer kennis over het lichaam en de ontwikkeling, die fouten voorkomen.

En laat me dit voorop stellen: geen enkele ouder maakt die fouten expres! Je krijgt er weinig educatie over. En daar breng ik graag verandering in. Laat me je helpen met deze 3 tips.

Tip 1 - Laat je kindje niet in de maxicosi als het niet nodig is

De maxicosi is een vervoersmiddel en daar is het ook echt voor gemaakt. Het heeft een stevige buiten schaal en een zachte binnenkant. Je kindje zit er goed in opgesloten, zodat klappen optimaal opgevangen worden bij een ongeluk. 

En dat is nou net een nadeel. Opgesloten zitten betekent ook dat kinderen zich moeilijker kunnen bewegen. De armpjes en beentjes, het hoofdje en de rug zitten in een vaste houding. Terwijl kindjes juist vanaf de geboorte bewegingsruimte nodig hebben om zich optimaal te ontwikkelen. 

Daarnaast is de kromme houding op die leeftijd niet goed voor de rug. Kindjes die veel tijd in de maixocosi doorbrengen hebben een grotere kans op een afplatting en de wervels worden te zwaar belast. Een zoveel mogelijk platte houding is aan te raden. 

Neem daarom ook je wandelwagen mee. En klik de maxicosi niet op het onderstel als je gaat lopen, maar gebruik de bak van de kinderwagen. 

Tip 2 - Gebruik een draagdoek of draagzak op maat

Ik zie kindjes in te grote draagzakken zitten, waardoor de rug een kromming maakt omdat de juiste ondersteuning ontbreekt. 

Ook zie ik beentjes die naar beneden hangen, terwijl die eigenlijk in een goede kikkerstand moeten zitten om de heupjes te ontlasten. 

En het derde punt wat me opvalt is dat kindjes met het gezichtje naar voren worden gedragen, in plaats van met het gezichtje naar de volwassene toe. 

Als je een draagdoek gebruikt, zorg dan dat je goed oefent met knopen en je kindje er stevig in zit. Met de handjes, de heupen en de knieën op de juiste posities. En dat je kindje hoog genoeg zit. Je moet makkelijk een kusje kunnen geven op het voorhoofd.

Tip 3 - Zet baby's niet rechtop!

Baby’s zitten niet. 

Ook niet tegen het kussen van de bank of omringd door een voedingskussen. Een kindje kan zitten, als het zelf tot zit kan komen vanuit de grond. Dan zijn de spieren sterk genoeg om die houding aan te nemen. Zodra je kindje zit en onderuit zakt, worden de spieren te moe en moeten ze weer uit die houding. 

Baby’s die te vroeg rechtop gezet worden, willen erna vaak niets anders meer. Zo missen ze belangrijke stappen die op de grond, vanuit een platte houding geleerd worden. Zoals omrollen, tijgeren en kruipen.

Zodra je kindje zelf tot zit kan komen, mag je hem of haar meenemen op de fiets. Maar let in het begin wel goed op, alle hobbels en gaten in de weg zorgen voor flinke klappen. 

Minigids motorische ontwikkeling

Mijn naam is Nicole Nijholt en ik ben van oorsprong gymdocente, motorisch remedial teacher, motorisch begeleider en bewegingsagoog. 

Ik heb 2 zoontjes en ik hou ervan om in de zomer te gaan kamperen en in de winter de besneeuwde bergen in te trekken!

Omdat ik weet hoe belangrijk het is dat kinderen een goede basis meekrijgen, heb ik een minigids geschreven over de motorische ontwikkeling. 

Je kunt deze gratis in je mailbox ontvangen om nog eens rustig door te nemen ⬇

20210408_NicoleNijholt_100_KarinVermeulen_ori.verkleind