3 redenen waarom de motorische ontwikkeling van baby's (kinderen) belangrijk is

Er zijn veel redenen om je kindje vanaf de geboorte een goede ‘motorische opvoeding’ te geven. Ik zal in dit artikel uitleggen wat ik daar mee bedoel en welke redenen dat zijn.

Reden 1: de breinverbindingen

Baby’s ontdekken al bewegend en onderzoekend de wereld. Ze worden geboren met heel veel breinverbindingen die steeds sterker worden. De breinverbindingen zijn als het ware de spieren van de hersenen. 

Baby’s die mogen bewegen en exploreren worden steeds vaardiger. Ook is het zo dat breinverbindingen die we niet gebruiken, afsterven. Misschien herken je het als volwassene wel dat het heel lastig is om een instrument te bespelen als je dat als kind nooit geleerd hebt. 

De breinverbindingen voor bewegen kunnen alleen tot stand komen als je kind dit mag doen. Dat betekent: uit de stoeltjes, wippertjes en kussens. En op de grond, op een mat, in een box (met veel ruimte) lekker liggen, grijpen en ontdekken.

Reden 2: voorkeurshouding voorkomen

In Nederland (en ook in andere landen) krijgen ouders het advies om kinderen op de rug te laten slapen. Het gevolg hiervan is dat kinderen veel tijd doorbrengen op hun achterhoofd. Dit wordt steeds platter en dat zorgt er weer voor dat dit een heerlijk plekje is om op te liggen. Het wordt ook lastiger om te roteren op een hoofd dat niet meer helemaal rond is. Het gevolg is dat kinderen minder of minder goed kunnen bewegen. 

Door kinderen met regelmaat op de buik te leggen worden niet alleen de nek – en rugspieren sterker, maar kun je ook een platte schedel voorkomen. Daarnaast heeft die buikligging nog veel meer voordelen.

De buikligging is namelijk het voorstadium van zitten en lopen. Daarnaast trainen kinderen de steunfunctie van de schouders, ellebogen, polsen en handen. Hoe hoger kinderen zich omhoog kunnen duwen, hoe meer ruimte er ontstaat om te gaan kruipen en zitten. Vervolgens kunnen ze zich vasthouden aan een tafel of de bank en zich optrekken. Hierna volgt de fase van het lopen.

Al deze bewegingen komen voort uit die eerste stap: het liggen op de buik.

Reden 3: kwaliteit voor snelheid

Kinderen die op de grond de ruimte krijgen om te bewegen, laten kwalitatief goede vaardigheden zien.

Kinderen die zelf leren lopen, lopen veel beter en stabieler dan kinderen die aan looprekjes leren lopen. Ook de voetplaatsing is beter.

Door zelf te leren zitten, rollen en staan wordt ook de spierkracht goed opgebouwd. Het aanschaffen van allerlei rekjes, zitjes en loopauto’s is onnodig en soms zelfs schadelijk en beperkend.

Behoefte aan meer betrouwbare informatie over de ontwikkeling van je kindje?

Je bent niet de enige ouder! Daarom kiezen ouders vaak voor de online training van Motoriek & Meer. 

Je krijgt 8 weken lang héél veel praktische en belangrijke informatie in je mailbox, toegang tot de online leeromgeving als naslagwerk en je hebt en houdt voor altijd toegang!

Lees alles rustig door