Het belang van makkelijke kleding

Wie mij al wat langer volgt weet dat ik hier altijd over zit te zeuren 😉. Makkelijke kleding! In dit artikel zal ik uitgebreid uitleggen waarom ik hier zo vaak over praat en schrijf. 

Om te beginnen dit:

Zie jij jezelf al een bergwandeling maken in een nauwsluitende kokerrok? Of ga je de Mount Everest bedwingen in je pak en met je stropdas om?

Misschien een gek voorbeeld, want je zou hier nooit aan beginnen. Waarom niet? Exact, je kiest kleding waar je makkelijk in kunt bewegen. Goede schoenen en een passende outfit. 

Ik geef je 5 tips/redenen om voor makkelijke kleding te kiezen!

1. Buikligging mag geen pijn doen

Op onderstaande foto is onze oudste zoon 1,5 week oud. Wij zijn heel vroeg gestart met het oefenen op de buik. Om hem eraan te laten wennen en voor al die andere voordelen die dit oplevert.

Je kunt je vast wel voorstellen dat het helemaal niet prettig ligt als je als baby op een rits, knoop of ander hard materiaal moet liggen. 

2. Het bekken en de heupen moeten de kikkerstand kunnen maken

De natuurlijke houding van de heupjes bij pasgeboren baby’s is de kikkerstand. De spieren rondom het bekken en de heupen zijn nog heel zwak. In deze kikkerstand is de belasting minimaal. Met een te strakke broek (er zijn zoveel leuke jeans voor baby’s te koop, maar die mag je laten liggen in de winkel ) kan deze houding niet goed aangenomen worden. Dit belemmert de natuurlijke en kwalitatief beste ontwikkeling.

Ook in een draagdoek is die kikkerstand erg belangrijk. Als je dit vanaf de rugzijde van de baby zou bekijken zie je ook een soort M-vorm ontstaan. De knietjes komen hoger dan het bekken te zitten. Deze M-vorm is de beste positie en kan niet gevormd worden in te strakke kleding.

3. Bewegingsvrijheid in het bovenlichaam

Kinderen gaan grijpen, strekken zich uit om speelgoed te pakken of willen zich afduwen. Om dit mogelijk te maken is er voldoende bewegingsvrijheid nodig.

Maar wat zie ik nog vaak? Kinderen in te strakke blousejes en truien. Ook de houding zoals je op de foto ziet, het uitstrekken van armen en benen is een hele belangrijke in de motorische ontwikkeling en reflexintegratie. In te strakke bovenkleding kan dit niet geoefend en geleerd worden.

 

4. Bewegingsvrijheid in het onderlichaam

Zie je een baby omrollen en kruipen al voor elkaar krijgen in een strakke broek? Ik niet in ieder geval! Juist doordat het beentje de ruimte krijgt om te bewegen, kan een kind dit inzetten om te gaan rollen.

De snelheid en het gewicht samen zorgen ervoor dat een kindje kan en mag ervaren hoe het omrollen werkt en dit vervolgens vaker toepassen. Dit kan alleen maar plaatsvinden als die ruimte om te bewegen er is.

Ook bij oudere baby’s en dreumessen gaat het vaak mis. Tegen die tijd gaan kinderen hun benen omhoog optrekken om bijvoorbeeld op een trap of een bank te klimmen. En met een te strakke broek is dat onmogelijk. Er kan dan zelfs frustratie te zien zijn bij het kindje. Want als kinderen één ding van nature willen, is het wel bewegen en nieuwe dingen leren!

5. Tot slot deze tips

✅ Meisjes in maillots: een prima idee tot een bepaalde leeftijd. Maillots zijn flexibel, bewegen lekker mee en geven daardoor voldoende bewegingsruimte. Maar zodra het nodig is om af te zetten met de voeten is het te glad. 

✅ Kijk goed naar de bewegingen die je kindje maakt.  Zie je dat iets niet lukt omdat de kleding blokkeert? ga dan voor een setje andere kleren. 

✅ Ook een spijkerbroek met stretch is nog niet zo soepel en flexibel als enkele andere materialen. Kies bewust de materialen uit en zorg dat ze passen bij de oefenfase van je kindje. En let op alle knopen, ritsen etc. Een baby speelt niet graag op de  rug en buik met kleding die pijn doet en niet lekker zit.

Welke kleding is ideaal?

Ik heb het steeds over makkelijke kleding zonder ritsen, knopen en andere onhandige en pijnlijke attributen. 

Vaak denken we dan: er is alleen maar lelijke en makkelijke kleding! 

Gelukkig hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Want Tatjana van den Broek, mama van Lola en Jimmy dacht een tijdje geleden: “Ik heb zelf graag makkelijke kleding aan, maar ik kan maar moeilijk leuke & makkelijke kleding vinden voor mijn kinderen”.

Dat heeft ertoe geleidt dat ze haar eigen online babystore heeft geopend met kleding waar ik enorm fan van ben. 

Tatjana en ik hebben vroeger samen gehandbald. De afgelopen jaren hebben we elkaar niet meer gezien en we wisten niet van elkaar wat we waren gaan doen. Maar toen ik op Facebook haar berichten voorbij zag komen over haar kleding en ik haar vertelde wat ik deed, was het zo’n simpele optelsom! Het kon niet anders, dan een mooie samenwerking worden!

👇

Zie je hoe de beentjes kunnen buigen, de knietjes naar buiten kunnen vallen en hoe soepel dit stofje valt? Zo hoort het te zijn.

 

🎁 20% korting met deze code

Om deze mooie samenwerking te vieren, geeft Tatjana jullie maar liefst 20% korting op je bestelling met deze code: 2NICOLE20

Neem snel een kijkje op de website.