Hoe leren kinderen kruipen?

Kruipen is geen makkelijke vaardigheid, laten we daarmee beginnen. De vraag: “Hoe leren kinderen kruipen” hoor ik vaak. Er is geen speciaal trucje voor, maar je kunt wel wat dingen doen die ervoor zorgen dat kinderen het kunnen leren. Maar voordat je daar bent, zijn er een aantal belangrijke stappen die aan kruipen vooraf gaan.

De voorbereiding op kruipen

Kruipen is een vaardigheid die na een aantal andere vaardigheden volgt. En er is een heleboel balans (rompbalans) voor nodig, maar ook moet een kindje voldoende kracht hebben én een goede steunfunctie hebben in de schouders, ellebogen en polsen.

Wat oefenen kinderen allemaal voor ze gaan kruipen?

Liggen op de buik

Steeds hoger omhoog kunnen vanuit buikligging

Spelen met een stukje speelgoed in buikligging

Liggen op de rug

Omrollen vanuit de rug

Beentjes optillen, voetjes grijpen

Tijgeren

 

Wat zijn goede ondergronden om op te kruipen?

Zoals ik net al zei is een speelmat erg geschikt. Door de stroeve ondergrond kan die niet weg glijden en ook de bovenkant is stroef genoeg om niet uit te glijden met de knietjes. 

Vloerbedekking is ook ideaal, misschien heb je dat op je slaapkamer liggen. Dan kun je ook daar oefenen. Alles wat wegglijdt, zoals een dekentje of boxkleed werkt niet goed. Zorg voor grip!

Waarom moeten kinderen leren kruipen?

Kinderen moeten wat mij betreft leren kruipen omdat het niet alleen een motorische vaardigheid is, maar ook een beweging is waarbij de linker – en rechterhersenhelft samen moeten werken.

Het is een alternerende beweging waarbij het linkerbeen naar voren gaat, samen met de rechterarm en dan andersom. Dit soort kruisbewegingen voeren kinderen later uit als ze in een wandrek klimmen op school, maar is ook een goede voorbereiding op het schrijven. Waarbij ook lijnen gekruist moeten worden.

Daarnaast leren kinderen vanuit het kruipen ook weer nieuwe bewegingen. Vanuit de kruiphouding kun je iets gaan grijpen met 1 hand, de rand van de tafel vast gaan pakken en oefenen met optrekken. 

Geduld is een schone zaak bij het leren kruipen

Baby’s kruipen meestal niet van de ene op de andere dag. Het is zoals gezegd een complexe vaardigheid en het kost tijd om het te leren. Oefen met regelmaat, niet te lang zodat het vervelend wordt en heb zelf als ouder ook geduld.

Ook al kruipen alle andere kinderen uit de straat al bij wijze van spreke, de tijd komt waarop jouw kindje het ook doet. En dat is ook precies de tijd waarop het goed is!

Behoefte aan meer betrouwbare informatie over de ontwikkeling van je kindje?

Je bent niet de enige ouder! Daarom kiezen ouders vaak voor de online training van Motoriek & Meer. 

Je krijgt 8 weken lang héél veel praktische en belangrijke informatie in je mailbox, toegang tot de online leeromgeving als naslagwerk en je hebt en houdt voor altijd toegang!

Lees alles rustig door