Simpele oefeningen, groot resultaat

Heel wat jaren heb ik als motorisch remedial teacher gewerkt op basisscholen in de gemeente Venlo en Horst aan de Maas. 

Op zaterdag gaf ik speciale gymlessen in het kader van een project voor kinderen die tijdens de reguliere gymlessen moeilijk meekwamen. 

En wat me toen opviel, was de kracht van de simpele oefeningen. Motorische achterstanden zijn niet altijd het gevolg van een onderliggend probleem. Maar soms ook van een gebrek aan oefening. 

Wel of geen motorisch probleem?

Maar ook als er wel sprake was van een onderliggend probleem, werkten simpele oefeningen erg goed. Wat bedoel ik daar precies mee? 

Ik zag bijvoorbeeld kinderen die het niet voor elkaar kregen om één been te staan. Ze klemden het ene been wanhopig tegen het andere been aan om wat stabiliteit te vinden en wiebelden dan alle kanten op. Als ik zei dat de benen elkaar niet mochten raakten, ging het nog sneller mis. Ze konden nog geen tel op één been staan. 

Tijdens de les deden we dan bijvoorbeeld een tikspelletje en de regel was: ben je af, dan ga je niet op de bank zitten (hallo, het is een beweegles!) maar dan hinkel je 5x op je linkerbeen en 5x op je rechterbeen. Of als je af bent, dan loop je over deze lijn, voetje voor voetje. Of: je loopt over de omgekeerde bank. 

En als huiswerkopdracht: probeer tijdens het tandenpoetsen zo lang als je kan op één been te staan. 

En wat denk je? Een week later zag ik al verschil.

Een simpele oefening, zoals op één been staan maakt verschil. Een kwartier per week extra oefenen tijdens een speciale les, maakt verschil. En met speciale les bedoel ik dan: het is een extra les, buiten het reguliere programma. De les zelf was niet zo heel speciaal vond ik altijd. Wel specifiek en met specifieke doelen. De kinderen hadden vooral heel veel plezier in bewegen. En dat is zó belangrijk!

Kinderen die moeilijker bewegen moeten vooral plezier ervaren. 

We hoeven niet allemaal topsporters te worden natuurlijk. Voor veel kinderen is lol hebben genoeg. Zodat ze ook later, als volwassenen lekker blijven bewegen en daar de gezondheidsvoordelen van meepakken!

Behoefte aan meer betrouwbare informatie over de ontwikkeling van je kindje?

Je bent niet de enige ouder! Daarom kiezen ouders vaak voor de online training van Motoriek & Meer. 

Je krijgt 8 weken lang héél veel praktische en belangrijke informatie in je mailbox, toegang tot de online leeromgeving als naslagwerk en je hebt en houdt voor altijd toegang!

Lees alles rustig door