Van buikligging tot lopen

Liggen op de buik voorkomt een afplatting van de schedel. Dat is een uitspraak die we veel horen. Maar het is zoveel meer dan dat! 

Iedereen weet dat je het hoofdje van een pasgeboren baby moet ondersteunen. De nekspieren zijn slap en het hoofdje zou meteen omvallen bij het oppakken. De spieren in de nek en de rug worden sterker als een kindje op de buik oefent. 

Zodra de kracht toeneemt is een baby in staat om het hoofdje op te tillen en van links naar rechts te draaien. 

 

De volgende fase

Kindjes worden steeds sterker en kunnen hun hoofd steeds verder omhoog tillen. Dat geeft ruimte om de armen onder het lichaam te krijgen en erop te steunen. 

✅ Eerst liggen de armen onder het lichaam en worden de spieren van de schouders aangesproken.

✅ Ook de armkracht neemt toe en dan kan het kindje op de ellebogen/onderarmen steunen. 

✅ Zodra ook in de boven – en onderarmen de kracht toeneemt gaat een baby op de handen steunen. Hierdoor traint het de steunfunctie van de polsen en handen en worden ook de spieren in die regio sterk.

Ruimte maken om te kruipen en zitten

Er ontstaat steeds meer ruimte onder het lichaam waardoor de knietjes onder het lichaam kunnen. 

Dit zorgt ervoor dat er een kruipbeweging kan ontstaan. Hiervoor is het dus eerst nodig dat een baby zich omhoog kan duwen met de armen. 

Zo zie je al dat het oefenen op de buik nodig is om andere vaardigheden onder de knie te krijgen.

Leren zitten

Zodra een kindje deze ruimte gemaakt heeft voor de beentjes, kunnen de benen ook onder het lichaam doorgetrokken worden om tot zit te komen. Niet ieder kindje gaat op deze manier zitten overigens. Behalve sterke arm, schouder en nekspieren zijn hier ook sterke rompspieren voor nodig. 

Optrekken en staan

Voor een kindje dat ontdekt heeft hoe kruipen werkt, gaat er een wereld open. De hele kamer en alles wat er ligt is binnen handbereik. En ze kunnen een handje gaan verplaatsen naar hogere oppervlakken, zoals een salontafel of de bank. Ze zijn opeens wat hoger boven de grond en kunnen die positie gebruiken om zich op te gaan trekken aan meubels. 

Verplaatsen en lopen

Na het optrekken en omhoog komen wordt het verplaatsen en uiteindelijk het ‘los lopen’ geoefend. 

En dit komt allemaal voort uit die eerste stap: het krijgen van voldoende tijd op de grond in een buikligging. 

Het belang van de buikligging is complex!

Ja, het is dus enorm belangrijk voor het voorkomen van een afplatting en het versterken van de nekspieren, maar er komt zoveel meer bij kijken!

In de 4-weekse training komen dit soort onderwerpen uitgebreid aan bod. De 4-weekse training is een onderdeel van de online training van Motoriek & Meer. 

Neem een kijkje op www.nicolenijholt.com/online-babycursus voor alle informatie