De wobbel als motorisch speelgoed

Eén van mijn favorieten: de wobbel

De wobbel, heb je er wel eens van gehoord? Het lijkt in eerste instantie een simpele plank, maar zodra die in kinderhanden komt, wordt het een glijbaan, een balanceerplank, een auto, een trein, een klimrek, een winkel…. En ga zo maar door! 

Waarom ben ik fan?

Omdat kinderen er uren mee kunnen spelen, zeker met deze starter. Die is voor kleine kinderen al leuk! Met wiebelige benen kun je ook al veel plezier beleven aan deze wobbel. Het is een hele goede manier om zowel de fantasie als de balans van de romp te trainen. zonder dat kinderen het door hebben!

Hoe ouder ze worden, hoe gedurfder ze de wobbel gaan gebruiken. Erop staan en ‘racen als op een skateboard’. De producten (als je een goed merk koopt) gaan jaren mee.

Niet voor niets zie ik deze wobbel dan ook in steeds meer huishoudens terugkomen. Het is degelijk en kan meerdere jaren achter elkaar voor veel speelplezier en motorische ontwikkeling leiden. 

Er zijn een aantal mogelijkheden om thuis de balans te trainen. Denk aan:

Zelfstandig leren lopen;

Loopfietsen;

Fietsen;

Zelfstandig tot zit komen;

Omhoog trekken aan spijlen en blijven staan;

Op één been de tanden poetsen;

skaten/skateboarden e.d.

Per leeftijdscategorie is er iets anders mogelijk. Wat me opviel in mijn jaren als gymdocent en motorisch remedial teaching is dat veel schoolgaande kinderen in groep 1-2 een slechte balans hadden. Over een bank lopen was erg lastig. Laat staan over een omgekeerde bank of voetje voor voetje op een lijn. 

Als ik vroeg wie er op 1 been kon staan, vielen de meesten na 2 tellen al op. Hevig wiebelend, benen tegen elkaar klemmend en de armen gespannen. En natuurlijk hebben we thuis geen banken waar we mee kunnen oefenen, zoals tijdens de gymles. Maar het is wel handig om iets extra’s te doen.

Zodat je kind straks tijdens de gymlessen mee kan komen. Kunstjes kan doen als het tijd is voor de pietengym, op een kast kan klimmen en over een bank naar een andere kast kan lopen zonder eraf te vallen. Want hoe stoer is het als je dat kunt! Het zorgt ervoor dat ze groeien, zelfvertrouwen ontwikkelen en trots op zichzelf zijn. 

Die balans, die vaardigheden oefenen begint al vroeg. En met een wobbel zou je de eerste stappen naar een goede balans al kunnen laten zetten. En deze kan tot 100 kilo dragen, dus je kunt er zelf ook nog mee aan de slag 😉

Ook andere ouders zijn tevreden

Als je kijkt naar reviews op Internet vind je vooral positieve opmerkingen. Van ouders die geen idee hadden dat kinderen zoveel plezier kunnen beleven aan een houten plank! En is die goedkoop? Nee, vind ik niet. Maar ik bekijk dingen altijd zo:

Hoelang gaat het mee?

Kan ik beter iets meer investeren in een goed product?

Kan ik het voor meerdere kinderen gebruiken? 

Kan ik het erna eventueel verkopen?

Welke voordelen zitten er aan dit product vast? 

 

Op die manier probeer ik goede en zinvolle aankopen te doen. Deze wobbel is van een ikbenmama en deze winkel wordt beoordeeld met een 9,5.