Cool, jij snapt het!

Zo goed dat je meteen deze 2e stap neemt en alles wilt ontdekken. In het eerste jaar leert je kind zoveel en er is nog zoveel meer te leren en te vertellen!

Maar laten we nu eerst starten met deze!

Deze training is speciaal voor de eerste fase en gaat over het belang van ruimte, legt uit waarom een gebogen houding voor een baby niet goed is en waarom die buikligging nou zo belangrijk is.

Los van het feit dat dit goed is voor de ontwikkeling van de spieren.

Veel succes met alles bekijken en laat het me weten als je vragen hebt!

info@nicolenijholt.com 

Groetjes Nicole

Stap 1: bekijk de video.

En ik begrijp dat je de handen vol hebt als je een baby in huis hebt. Wat ik deed en nog steeds doe is: geluid aan, oortjes in en tijdens het poetsen/wandelen/het vouwen van de was naar trainingen luisteren! En als je achteraf iets wilt terugkijken, heb je dat snel genoeg gedaan!

Laat tijdgebrek geen reden zijn om de video niet te bekijken, want er is zoveel moois te leren!

Stap 2: bekijk de foto's en de uitleg

Wat doe je?

Al vanaf de start kun je verschillende oefeningen doen met je kindje. Zoals deze kruisbewegingen. Je brengt de linkerhand naar de rechtervoet. Heel rustig en beheerst. Vervolgens doe je dit andersom en herhaal je het bijvoorbeeld 10x links en 10x rechts. Doe dit 1-2 keer per dag. 

Waarom?

Kruisbewegingen maken kinderen later nog vaak. Kruipen is een kruisbeweging, maar ook de trap op klimmen met handen en voeten en in het wandrek klimmen tijdens de gymles.

Wat doe je?

De buikligging is goed voor de nek – en rugspieren. Absoluut, maar er volgen zóveel meer bewegingen uit deze eerste fase van op de buik oefenen! Oefen iedere dag op de buik. Liever kort dan lang en dat vaker herhalen. Dat kan gerust 5x per dag zijn. 

Waarom? 

Zoals ik in de video al vertel train je de spieren, de steunfunctie van de pols, ellebogen en schouders en volgen er nieuwe bewegingen uit. Zoals kuipen, zitten, staan en lopen. 

Wat doe je niet?

Wat doen we onze kinderen soms aan? Deze foto heb ik ooit snel genomen voor een workshop en dit erna nooit meer gedaan! Zet je kind niet rechtop als het niet kan zitten. Niet in kussens op de bank, in een stoel op in een fietsstoeltje.

Waarom?

Omdat de spieren niet sterk genoeg zijn om de rug te beschermen. Hoeveel hobbels, bobbels en scheuren in de weg kom je tegen op de fiets? Als je kindje iedere keer een klap krijgt op een lichaam dat dit nog niet aankan, dan is dit erg ongezond! En rechtop zitten als je kindje nog niet tot zit kan komen is erg slecht. De spieren zijn nog niet sterk genoeg! Heb geduld! 

Wat doe je niet?

Koop dit soort zitjes niet en als je ze hebt, gebruik het niet. Dit is gemaakt om baby’s in te proppen. En ik zeg proppen omdat je de beentjes door de gaten moet duwen, de billen in het zitje en dan ‘zit’ je kind rechtop. Maar op dat moment kan je kindje zelf nog niet tot zit komen en is het zeer ongezond.

Waarom?

Waarom maken ze dit soort dingen? Onder het mom van: dan kan je kindje gezellig bij je zitten. Maar je kindje kan straks nog lang genoeg met je aan tafel zitten. Hij of zij gaat niet op zijn 4e het huis uit, dus je hebt nog jaren en jaren om samen te tafelen 😉

Wat doe je?

Oefen op verschillende ondergronden. Leg je kindje op het matras, op een matje, op de bank. En wissel de texturen en structuren af. Ook bij speelgoed. 

Waarom? 

Je krijgt veel feedback van de ondergrond en de texturen. Op een matras moet je harder werken om je op te duwen dan op een matje op de grond. Jij krijgt ook informatie van materialen en past je daarop aan. Op een basketbal duw je harder om die goed te laten stuiteren, dan op een plastic bal. Je past je kracht aan. Kinderen leren dat nu al. 

Wat doe je?

Ruimte geven! De armen gaan omhoog, de benen liggen in een kikkerstand. Dit is een natuurlijke houding voor baby’s en ze hebben die ruimte ook nodig.

Waarom?

Kinderen ontdekken al bewegen de wereld en hebben die ruimte nodig. Zo zorg je voor optimale groei en de mogelijkheden om te ontdekken. Deze kikkerstand is ook belangrijk als je jouw kind in een draagdoek draagt.

Stap 3: ga thuis aan de slag

Wat je nu hebt gehoord is een eerste stap om thuis aan de slag te gaan! 

Oefen iedere dag, maak er tijd voor. Want de tijd vliegt voorbij en voordat je het weet is je baby een dreumes en komen er weer hele andere dingen om de hoek kijken. Realiseer je dat je kindje geen keuzes voor zichzelf kan maken, maar jij kunt die wel maken. 

Jouw acties, jouw gedrag, jouw keuzes zijn belangrijk als het om de ontwikkeling gaat. Neem je die reiswieg wel of niet mee? Bekijk je de trainingsvideo serieus? Oefen je iedere dag? Neem je contact met mij op als er iets is? 

Jij bent de baas, jij bepaalt!

Stap 4: kom bij de besloten Facebookgroep als je daar nog geen lid van bent!

In de besloten Facebookgroep zitten jonge ouders, ouders to be en professionals die bijvoorbeeld in de kinderopvang werken. In deze groep deel ik zoveel mogelijk extra informatie en kun je al je vragen stellen. Er wordt niet geoordeeld en we helpen elkaar. (En de mensen die zich daar niet aan houden, gooi ik eruit 😉)